Bez čeho se konference neobejdou? Bez dobrého jídla a hodně kávy

05/09/2023
Bez čeho se konference neobejdou? Bez dobrého jídla a hodně kávy

Catering mají lidé často spojený jen s občerstvením na akcích. Jde ale o komplexní službu, která dokáže nejen z jídla udělat také nezapomenutelný zážitek. A to jak na letním festivalu, kde se podává především street food, tak konferencích či kongresech, jejichž sezóna právě začíná. O tom, jak vypadá příprava cateringu právě pro ně a v čem se od festivalového menu liší, jsme si povídali s hlavním manažerem společnosti Foodway Catering Richardem Válou.

Když se řekne Foodway Catering, co byste chtěli, aby se lidem vybavilo?
Dokonalá chuť poctivě připravené kuchyně, která si zakládá na kvalitních a čerstvých surovinách. A potom také nápaditá a originální prezentace či „live“ příprava jídel přímo před účastníky akce. Snažíme se o to, aby se náš catering ať už na festivalech, nebo na konferencích vryl lidem do paměti.

Co všechno se schovává pod pojmem catering?
Hlavní složkou cateringu je samozřejmě jídlo, ale ve výsledku se jedná o celkový servis na akci, který zahrnuje vše od příborů, talířů, skleniček a prostírání přes oblečení obsluhy a její dovednost dobře komunikovat s hosty po servírované pokrmy. U nás ve Foodway Catering dbáme na to, aby tento servis byl opravdu precizní, proto řešíme každý detail. Díky nim si nás lidé dokáží zapamatovat.

Léto pomalu končí a s ním i sezóna festivalů. Kde se s vámi mohli lidé setkat?
Letos jsme dělali catering pro dva velké festivaly. Prvním byl hudební festival Metronom, kde jsme měli na starosti kompletní cateringový servis, od občerstvení pro kapely přes bary po VIP zónu. Hned potom jsme se přesunuli na Karlovarský filmový festival, kde jsme obstarávali Pilsner Urquell zónu a občerstvení pro Peroni.

Pojďme se od zábavy přesunout k formálnějším akcím – konferencím či kongresům. Jakou s nimi máte zkušenost?
Konference děláme pravidelně. Naposledy v červnu to byla akce Agentury Evropské unie pro kosmický program v Národním domě na Vinohradech. Obvykle připravujeme občerstvení na konferencích, zasedáních a akcích Akademie věd České republiky, České televize, Škody Auto, Amazonu, České spořitelny a dalších.

V čem se nejvíce liší příprava cateringu pro festival od toho pro konferenci?
Největší rozdíl je v plánování, v účastnících a také časové náročnosti. Na festival jezdí lidé různého typu, kdežto na konferenci se vám sejde konkrétní skupina lidí s podobným očekáváním. Rozdíl vidím také v tom, že festivaly probíhají většinou odpoledne a v pozdních večerních hodinách večer, ale konference běží od rána do večera. Současně festivaly jsou více free i co se týče dress codu. Ještě jsem nezažil, že bych na konferenci potkal někoho v roztrhaných jeansech (jedině, že by zabloudil). Tomu všemu je třeba přizpůsobit nabízený servis a složení podávaných pokrmů.

Co tedy „frčí“ na festivalech, co by na konferenci neprošlo?
Catering pro účastníky kulturních festivalů se vyznačuje spíše street food, jednoduchým jídlem, které si mohou lidé vychutnat při programu své oblíbené kapely. Například bulky s trhaným masem, wrapy, antipasti. S tím bychom na konferenci neuspěli. V jejich případě se většinou připravují malé porce, takové ochutnávky, které si člověk vezme do ruky a může korzovat a povídat si, networkovat. U coffeebreaků se nám osvědčily malé croissanty, zákusky, malé sendviče. Obědy bývají často ve formě rautu, nebo servírované přímo na stůl, ale většinou se jedná o menší počet položek, protože na jídlo není kvůli programu tolik času.

Jakou kuchyni tedy klienti preferují?
Nedá se říci, že by chtěli jen jeden druh kuchyně, spíše naopak. Pokud se jedná například o mezinárodní akci, je důležité, aby si dokázal vybrat každý. Vedle tradiční české kuchyně, kterou zahraniční hosté rádi ochutnají, tak chystáme například italskou, francouzskou, indickou, thajskou apod. Většinou se jedná o lehká jídla, která zasytí, ale nejsou náročná na trávení. Rozhodně to nemůže být ale nic tučného a příliš masového, protože pak by v sále všichni usnuli. To si můžeme dovolit až třeba u večerního programu.

Je nějaký požadavek, který se u pořadatelů konferencí opakuje?
Aby jídla bylo dost pro všechny a aby bylo hodně, ale opravdu hodně kávy.

Setkali jste se s nějakým speciálním přáním?
Nevím, zda jde o speciální přání, ale díky velkému počtu účastníků dbají organizátoři na to, že jídlo musí být přesně popsané. Co je pro vegany, co vegetariány, dietáře, kde jsou jaké alergeny.

A je něco, co naopak festivaly s konferencemi spojuje?
Určitě mají společné to, že se vše ladí na poslední chvíli. A s tím si musíme umět poradit. 

Nechte se inspirovat

Dostávejte novinky a dávku inspirace z kongresové Prahy díky našim měsíčním newsletterům. Nebo navštivte náš archiv.